Piyasa çok çeşitli amaçlar için tasarlanmış, üretilmiş tokmak modelleri vardır. Birçok hırdavatçıda temel olarak kullanılan tokmaklar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra belirli profesyonel alanlar için üretilmiş olan özel tokmaklarda bulunmaktadır. Tokmakların yapımında kullanılan birbirinden farklı malzemeler kullanılmaktadır. Yumuşak metal, ahşap, kauçuk, ham deri ve plastikten yapılmıştır. Genel kural ise tokmak çarptığı nesneye, yüzeye zarar vermez. Tokmaklar kullanıldıktan sonra geri dönüşüm olarak kullanılabilecek malzemelerden yapılmıştır. Tokmaklar bir süre sonra deforme oldukları için kişiler projelerinde tekrar kullanabilirler. Tokmaklar marangozların en çok kullandığı aletlerdir. Keski gibi diğer aletlere vurmak için tokmakları kullanırlar. Bir tokmağın kafasıyla, bir keskiye kolaylıkla vurabilirsiniz. Kullanıcı için az hassasiyet oluşturmaktadır. Tahta parçalarını yerine oturtmak ya da mandalları mobilya, döşemeye çakmak için tokmak kullanılmaktadır. Ancak bir yüzeye çekiçle vurduğunuz zaman yumuşak malzeme bir çekiç gibi oyuk oluşturur ve basitçe sıçramaya başlar.
Tokmak, Çekiç Arasındaki Fark Nedir? Tokmaklar aynı zamanda metal işlemede ve mücevheratta da metali düzeltmek için kullanılmaktadır. Metal işlemede tokmaklar daha çok işlenen metalden daha yumuşak olan metallerden yapılmıştır. Plastik tokmaklar ise daha çok kuyumcular tarafından kullanılır. Talaşlı imalat ve elektronik alanda da metal tokmaklar tercih edilmektedir. Tokmak, Çekiç Arasındaki Fark Nedir? Çekiç ise bir yüzeyi dövmek bir yüzeye bir şey çakmak veya kırmak için kullanılan bir el aletidir. Çakma ve dövme işlevi görmektedir. Düz bir yapısı vardır. Çentik açma ve kırma gibi işlevleri yapmaktadır. Ucu konik bir biçimdedir. Çivi benzeri hırdavat malzemelerini çekmek içinde kullanılmaktadır. Çekiçler çivi çakmanın yanı sıra çivi sökme işlerinde de çok kullanılmaktadır. Tırnaklı veya çatallı olarak da bilinmektedir. Çekiçlerin boyutları ve yapıları farklıdır. Sap kısımları ile demirden dövme bölümleri birbirinden farklıdır. Özellikle tamir işlerinde uğraşan kişilerin çantalarında birkaç çeşit çekiç bulunmaktadır. Çekiç en fazla marangoz yani mobilya sektöründe kullanılmaktadır. Kullanım amacına göre tasarlanmışlardır. Marangoz aletleri genelde ahşaptan yapılmıştır ve nesnelerin montaj işlerinde kullanılır.
Çakma işleri sırasında çivi mıknatıslı alana oturtulur. Böylece çakma işlemi kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Çekiçlerin çeşitleri vardır. Mason çekiçleri daha çok inşaat sektöründe kullanılır, beton, taş ve tuğla gibi malzemelerin kırılması amacıyla kullanılır. Çakma işlerinde ise hırdavat malzemelerinden biri de olan kiremit çekiç kullanılmaktadır. Bu modeller incelik gerektiren tamir işlerinde tercih edilmektedir. Örnek olarak seramik karo döşemek için kiremit çekiç kullanılır. Hassas el işlerinde kiremit çekiçleri kullanabilirsiniz. Çatı çekiç olarak bilinen modelleri ise tahta zemin üzerinde delik açmak için kullanabilirsiniz.
Tokmakların sap kısmı ahşaptan yapılmıştır, ucu yuvarlak bir metaldir. Bazı çeşitlerinde darbe yeri de ahşap olarak üretilmiştir. Çekicin sap bölümü ahşaptan yapılmıştır ve demir dökme dikdörtgen, ucu küt bir alettir. Bazı çeşitlerinde uç kısmı kıvrımlı, bazı modelleri ise çatallı olarak üretilmiştir. Tokmak yüzeye çiviyi çakmak için yani dövme işlemini yapar. Çekiç ise hem dövme hem de çivi sökme ve çakma işlerinde kullanılmaktadır. Çekiç, tokmağa göre çok kullanışlıdır. Çekiçleri bazı modellerinde sap kısmında metal ve plastik materyal kullanılmıştır.