Bu iş kıyafetlerini kullanmayan kişilerin uyarılmalıdır. Son yıllarda yaşanan iş kazalarının tek önemli sebebi ise iş güvenliği için gerekli önlemlerin alınmamasıdır. Bu nedenle birçok şirket özellikle inşaat, madencilik, sanayi, elektrik, endüstri gibi ağır işlerin yapıldığı alanlarda iş güvenliğiyle ilgili kurslar verilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği ekipmanlarının önemi; iş güvenliği, çalışanların güvenliğini sağlamanın yanında çalışanların sağlık durumunu da önemsemektedir. İş yerlerinde çalışanların oluşabilecek her tür kazayı ve meslek hastalıklarının oluşmasını önlemek için alınan tedbirlere iş güvenliği denilmektedir. Yaşamın tehlikede olduğu ve işçilerin olası hastalıklara yakalanma ihtimallerinin yüksek olduğu sektörlerde iş verenlerin işçisinin sağlığını düşünmeli ve 6331 sayılı iş güvenliği kanuna göre gerekli tedbirleri almalıdır. Kanuna uyulmadığı takdirde para cezası ve iş yerinin kapatılması gibi cezalar uygulanır.
Ülkemiz başta olmak üzere dünyada çok sık iş kazaları yaşanmaktadır. Bu kazalar hem işçiler hem de iş verenler için zor bir durumdur. Her iki taraf içinde maddi ve manevi büyük zararlara uğramasına neden olan bu kazaların yaşanmaması için işin yapıldığı sektöre göre iş güvenliği ekipmanlarının alınması gerekmektedir. İş kazalarının oluşmasının nedenlerinden biri de işçilerin ve işverenlerin iş güvenliği konusunda bilinçsiz olmalarıdır. İş verenler iş güvenliği için kaliteli ekipmanlar almalılar. Kalitesiz ekipman kullanımından kaynaklı kazalar ve ölümlerde yaşanabilmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği ekipmanlarının önemi; işyerlerinde yaşanan ve ani olarak yaşanan tehlikeleri çalışanlar zamanından önce fark etmeyebilirler. Bu ani tehlikelerin yaratacağı zararları engellemek için kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması gerekmektedir. Fakat önemli olan doğru ve dayanıklı ekipmanların kullanılmasıdır. Kullanım amacına uygun olmayan ekipmanların koruyuculuk etkisi söz konusu olmaz. Kişisel koruyucu ürünlerin kullanılmasına rağmen kazalar yaşanabilmektedir. Bu nedenle doğru ve kaliteli seçilmiş ekipman kullanılması gerekmektedir. İş güvenliği kapsamında kullanılacak olan ekipmanların doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir, yanlış kullanım istenmeyen kazalara neden olabilir. Çalışanların ekipmanların nerede ve nasıl kullanılacağı konusunda iş güvenliği eğitimi alması gerekmektedir.
Kişisel koruyucu ekipmanlar kendimizi ve de güvenliğimizi korumak için kullanılan malzemelerdir. İş güvenliğini sağlayan bu malzemeler şunlardır;
- Başın korunması
- Gözün korunması
- Solunum sisteminin korunması
- İşitme duyusunun korunması
- Giyinme
- Eldivenler
- Ayakkabılar
- Hijyen
- Kişisel aksesuarlar
Göz koruma ekipmanlarının çeşitleri ise şunlardır;
- Buğulanmaz iş güvenliği gözlüğü
- Ergonomik iş güvenliği gözlüğü
- İş güvenlikli gözlükler
- Esnek iş güvenliği gözlüğü
- Çapak gözlüğü
- Kaynak maskesi/ gözlüğü
- Kendi gözlüğümüzle kullanabileceğimiz iş güvenlik gözlüğü
- Göz duşu
Başın korunması içinde baretler kullanılmaktadır. Baretler daha çok inşaat, elektrik, madencilik sektöründe etkisi büyüktür. Baretler bir nevi kask modelidir ve fonksiyonları birbirinden farklıdır. Yukardan düşen vurmalara ve objelere ve düşme sonucu oluşan vurmalara karşı koruyucu etkisi vardır. Soğuk havalarda karlı ve yağmurlu havalarda da baş bölgesini korumaya yarar. Solunum sisteminin korunması da önemlidir. Özellikle yapı-inşaat, kimya ve endüstri sektöründe bu malzemelerin kullanılması gerekmektedir. Boya yaparken ve buna benzer kimyasalları kullanırken maske ve dumana karşı da gaz maskelerinin kullanılmalıdır. Bu maskeler; karbon filtreli maske, yarım yüz gaz maskesi, tam yüz gaz maskesi ve toz maskesi. İş güvenliği amacıyla kullanılan diğer ekipmanlar şunlardır; kulaklık, kulak tıkacı, barete takılan kulaklık, örgülü eldiven, dikişli eldiven, kimyasala dayanıklı eldiven, çizme, boy çizmesi, lastik çizme, klasik iş çizmesi, rahat ve dayanıklı elbiseler, tulumlar...vb