Kilitler

Kilitler günlük yaşamda dışardan gelecek olan olumsuz öğelere karşı ortamı muhafaza etmeye sağlayan demir, metal, çelik, plastik yapılardaki güvenlik önlemlerinde kullanılan hırdavat el aletleridir.

Kilitler
1229

İç mekan ve dış mekan dekorasyonlarında kilit sistemleri ve kapı kolları tasarımı olmazsa olmazlar içerisindedir. Ev, işyerleri, konutlar, ticari mülk gibi birçok alanda kilit çeşitleri farklı modellerde kullanılmaktadır. Kilitler dış kapı veya iç kapılar ile uyum sağlayan anahtar modellerine göre üretilmektedir. Her alanın kilit sistemi ve anahtarı farklıdır. Kilit mekanizması yuvaya hapsolarak mekanik döngü sistemi ile çalışır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kilit çeşitleri ve güvenlik önlemlerinde olumlu etkenler ön plandadır.

Birkaç farklı kilit türü vardır. Bazıları farklı tipte kilitleme sistemlerine sahiptir ve farklı durumlar için daha iyi olabilir. Bazı kilitler, programlanmış anahtar kodlarıyla kilitlemek ve kilidini açmak için tasarlanmıştır ve diğerleri değildir. Birçoğu çeşitli tasarım ve stillerde mevcuttur. İster yüksek güvenlikli ister az bakım gerektiren bir kilit arıyor olun, ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza uygun olanı bulmak önemlidir. İşte en yaygın kilit türlerinden bazıları ve avantajları.

Kilit Çeşitleri Nelerdir?

  • Kapı kiltleri
  • Asma kilit
  • Silindirik kilit
  • Barel kilit
  • Cam kilidi
  • Dış kapı kilidi
  • Emniyet kilidi
  • Oda ve Wc kapı kilidi
  • Pano ve kapak kilitleri
  • Sandık kilitleri
  • Çekmece kilidi
  • Bileşik kilit

Silindirik kilitler, silindirik bir mahfaza içinde bir tapa içerir. Fiş, kilit kapatıldığında fişin dönmesini önleyen bir dizi yaylı pime bağlanmıştır. Bir kilit kapatıldığında, tapa suyla dolu bir boşluktadır. Bir tekne anahtarı çevirdiğinde, yaylı pimler fişi yuvadan çeker. Bir tekne kilidi açmak isterse, sürücü veya anahtar fişi yukarı itip çevirebilir.

 

kilit çeşitleri

 

Silindirik kilitler, açılması için döndürülmesi gereken bir merkezi çekirdeğe sahiptir. Kilidin alt kısmına "fiş" denir ve dönmesini engelleyen bir dizi pim ile çevrilidir. Üst pim sürücü pimi olarak bilinir ve alt pim bir anahtar pimidir. Bu iki pim, fişin kenarı boyunca sıralanır. Buna kesme çizgisi denir.

Silindirik kilitler, kilidi açmak için dönmesi gereken bir merkezi çekirdeğe sahiptir. Bu çekirdeklere fiş denir. Silindirik bir kilitteki pimler çiftler halinde bağlanır ve yay görevi görür. Fiş dönerse, anahtar onu kaldırabilir. Kilit kapatıldığında, boşluk su ile doldurulur ve kilit kapanır. Yetenekli bir toplayıcı, pimleri bir tornavidayla tek tek bastırabilirken, daha az vasıflı bir kişi pimleri tırmıklayabilir.

Bileşik kilit, taş yerine kompozit malzeme kullanılan bir kilit türüdür. Tekneleri korumak ve çürümelerini önlemek için yapılmıştır. Ayrıca ahşaptan daha dayanıklı olacak şekilde inşa edilmiştir. Bileşik bir kilit en dayanıklı olmayabilir, ancak ahşap bir kilitten daha iyidir. Daha güvenlidir ve daha az onarım gerektirir. Yüksek hızlı motorbotlara sahip dar tekneler için iyi bir seçenektir. Gücü ve dayanıklılığı, çelik silindirin bir başka avantajıdır.

Silindirik bir kilitte, kilidin açılabilmesi için merkezi çekirdeğin dönmesi gerekir. Ardından, bir dizi pim fişi kaldırmalıdır. Pimler, kesme çizgisi adı verilen kilidin kenarında hizalanmalıdır. İki pim hizalanırsa, kilit kapanacaktır. Ancak, bir anahtar kullanarak bir silindir kilidi kırmak mümkündür. Bu mekanizmaların her ikisinin bir kombinasyonu en iyisidir.

 

asma kilit çeşitleri nelerdir

 

Kilit çeşitleri, bazı alanların ya da kapıların güvenliğini sağlamak için geliştirilmiş ürünlerdir. Gelişen teknolojiyle beraber kilit sistemleri de gelişim göstermiştir. Kilitler, iç veya dış kapılarda, dolaplarda, çekmecelerde ve birçok alanda kullanırlar.

Konut veya araba kapılarında olduğu gibi birçok alanda kullanılan kilit sistemi bulunmaktadır. Örneğin çelik kasalarda, çekmecelerde, sigorta panoları gibi daha bir çok alanda küçüklü ve büyüklü bir çok kilit sistemi bulunuyor. Kilit güvenlik amaçlı kullanılan bir sistemdir. Hayatımızın her alanında kilitlerle karşılaşmamız şaşırtıcı olmayacaktır. Kilitler, özellikleri ve kullanım amaçlarına göre birçok farklı seçenek sunar. Ev veya işyerine göre;iç ve dış kapı sistemlerine bağlı olarak kilit çeşitleri bulunabilir. 
 

Güvenlik Kilidi Çeşitleri Nelerdir?

  • Asma Kilit
  • Cam Kilidi
  • Emniyet Kilidi
  • Barel
  • Topuzlu Kilit
  • Şifreli Kilit
  • Çekmece Kilidi
  • Kapak Kilidi
  • Dolap Kilidi
  • Kapı Kilidi
  • Kepenk Kilidi
 
T-Kollu kilitler, otomat makinelerinde yaygın olarak kullanılır, ancak başka uygulamalar için de kullanılabilirler. Değiştirmeleri kolaydır ve çok çeşitli nesnelerden çıkarılabilirler. Bu kilitlerin kullanımı da kolaydır. Bir aygıtın kilidini açmak için mandalı çekip yerine yerleştirmeniz yeterlidir. Bu kilitlerin iki çeşidi vardır: mandallı ve mandalsız.
 
Yaylı bir mandal, cihazın bir anahtar kullanılmadan yeniden kilitlenmesine olanak tanır ve ölü bir mandal, cihazın kilidini açmak için bir anahtar gerektirir. T-kollu kilit, dış kapılar için kullanılan çok yaygın bir kilit türüdür. Bu kilitlerin değiştirilmesi, kurulumu ve bakımı kolaydır. Kapıyı açtığınızda dışarı çıkan ve kapattığınızda tekrar içeri giren kolları vardır. T-kollu kilitler bir yaylı ve ölü mandallıdır ve en popüler T-kollu kilitleme cihazı türüdür. Bunlar genellikle otomatlarda bulunur, ancak diğer uygulamalar için de kullanılabilir. 
 
emniyet güvenlik kilit çeşitleri
İç kapılarda kullanılan modeller ise daha basit bir yapıya sahip olup iç kapıların kilitlenip güvenlik sağlamaları için üretilen kilit çeşitleridir. Kol kilidi, geleneksel bir kilit türüdür. Bu kilitleri manipüle etmek sürgülerden daha kolaydır, ancak daha az güvenlidirler. Bir kol kilidi sürgüden daha kolay kırılabilir, bu nedenle banyo veya iç kapılar için iyi bir seçenektir. İki farklı tipte topuz kilidi vardır: silindirik ve anahtarlı. Anahtarlı bir kol kilidi, bir kol kilidinden daha güvenlidir. Silindirik kilit, sağ kapılar için kullanılabilir.
 
Düğmeli kilitler genellikle iç kapılarda kullanılır. Sürgülerden daha az güvenlik sağlasalar da, iç kapılar için daha iyidirler. Bu kilitlerin kırılması daha kolaydır ve tuvalet veya banyo kapıları için mükemmeldir. Her biri üstün düzeyde güvenlik ve koruma sağlayan dört çeşit topuz kilidi vardır. Bu kilit türleri en iyi genel güvenliğe sahiptir ve en az maliyetli olanlarıdır. Asma kilit çeşitleri, güvenlik sağlanacak alanlara özel olarak tasarlanan basit kilit çeşitlerindendir. Alt kısmında anahtar girişi bulunan kilitler, çelik veya benzeri materyallerden üretilirler. Asma kilitler şifreli yahut anahtarlı olabilirler.
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.