Merdivenler

Merdivenleri tasarlarken, bir birim olarak nasıl işlev göreceklerini düşünmelisiniz. Farklı bileşenlerden farklı tipte merdivenler yapılacaktır. Bir merdiven spiral veya düz olabilir ve yapısı ne kadar yüksek olduğunu belirleyecektir. Merdiven ayrıca dekoratif bir özellik ve işlevsel bir özellik olacaktır. Bir merdivenin ana bileşenleri basamak ve yükselticidir. Modernden antikaya pek çok merdiven çeşidi vardır ve her tipin kendine has özellikleri vardır.

Merdivenler
1173

Bir merdivenin toplam yükselişi, plan görünümünde basamağın çıkıntısının kenarından ölçülür. Bu, merdivenlerden inen bir kişinin her adımda belirli bir mesafe ileri doğru hareket edeceği anlamına gelir. Bir dizi merdivenin toplam uzunluğu, ilk yükselenden son çıkana kadar olan yatay mesafedir. Hatve açısı, bireysel dış uzunluklarının toplamı değil, yükselişin gidişe oranıdır. Bir merdivenin toplam koşusu, ilk yükselticiden sonuncuya kadar olan dikey mesafedir.

Merdivenler işlevsel olmanın yanı sıra dekoratiftir ve bir binanın etkileyici bir parçasıdır. Hastaneler ve ofis binaları gibi büyük binalarda popülerdirler. Günümüzde şirketler, fonksiyonel merdivenlerin potansiyelini fark ediyor ve bunları tesislerini yenilemek için kullanıyor. Konut ve ticari binalarda da şık bir görünüm için modern merdivenler kullanılıyor. Böylece merdiveninizi binanızın ilgi odağı haline getirebilir ve ziyaretçilerinizi etkileyebilirsiniz. Merdivenler yaşam alanlarında iç dekorasyon ve dış dekorasyon olarak iki farklı stilde tasarlanmaktadır. Ahşap, beton, tuğla, taş, cam, çelik, demir, alüminyum gibi malzemelerden oluşmaktadır. İç mekan ve dış mekanlarda kullanılan merdivenler çeşitliliğine ve yükseklik eğimine göre farklıdır. İç dekorasyonda mülklerin içi ve bina, apartman, alışveriş merkezi, okul, iş yeri gibi alanlarda beton, demir, alüminyum merdivenler inşa edilirken, dış mekanlarda dekoratif amaçlı ahşap, cam, demir, metal gibi merdivenler kullanılmaktadır.

Günümüzdeki Merdiven Çeşitleri Nelerdir?

  • Beton merdivenler
  • Yürüyen merdivenler
  • Korkuluk merdivenler
  • Cam merdivenler
  • Ahşap merdivenler
  •  Döner merdivenler
  • L merdivenler
  • Kavisli merdivenler
  • Düz merdivenler
  • Taşınabilir merdivenler

Yaşam alanlarında inşaat ve yapı malzemelerinde kullanılan merdiven çeşitleri tadilat işleri gibi alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.  Ahşap, metal, demir, plastik gibi parçalar bütününden oluşan taşınabilir merdivenler birçok evin olmazsa olmaz tadilat eşyaları içerisindedir. Yaşam alanlarındaki iş uğraşlarını kolaylaştırarak insanların hayatını kolaylaştıran işlevsel ve fonksiyonel el aletleri içerisindedir. Taşınabilir olması kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Evin veya herhangi bir alanın içerisinde çok fazla yer kaplamayışı ve ayakları yardımı ile istenilen yere sabitleyici konumu ile avantajlı el aletleri grubuna eşlik etmektedir.

Bir dizi merdivendeki basamak sayısı karmaşık olabilir. Merdivenin gidişi, ilk ve son yükselen arasındaki mesafedir. Bir adımın gidişi, aynı zamanda, ilk yükselticinin tepesinden dibe kadar olan mesafedir. Merdivenlerin toplam uzunluğu aynı zamanda bir setin koşusu olarak da adlandırılır. Başka bir deyişle, bir dizi merdivenin toplam uzunluğu, ilk çıkıştan son çıkışa kadar olan yatay uzunluktur. Ayrıca, bireysel diş uzunluğunun toplamı değildir.

Bir merdiven setindeki basamak sayısı, basamakların yüksekliğine göre kategorize edilebilir. Yükseltici veya bir adımın dikey kısmı, bir adımın yüksekliğidir. Düz bir merdiven uçuşu durumunda, boşluk payı, ilk ve son yükseltici arasındaki yatay mesafedir. Merdivenin eğimli bir koşusu varsa, düz bir merdivenden daha yüksek bir boşluk payına sahip olacaktır. Bir merdivenin basamak basamaklarından bir yükselticisi daha vardır, çünkü bir kişinin en tepeye ulaşmak için merdivenin altından çıkması gerekir. Buna iniş denir. Merdiven inişi, iki kat merdiven arasındaki platformdur.

Geleneksel olarak, bir merdiven setindeki basamak sayısı, bir kattan diğerine giden bir dizi basamaktır. Yüksekliği, bir kişinin merdivenleri kullanması durumunda duracağı basamak olan bir basamağın burun kenarından ölçülür. Sonuç olarak, bir setteki adım sayısı her zaman basamak sayısıyla aynıdır. Bir merdivenin toplam uzunluğu, ilk yükselticiden son yükselticiye kadar olan yatay mesafedir. Benzerliklere rağmen, bu tür merdivenlerin her birinin ne anlama geldiğini anlamak önemlidir. Birkaç farklı merdiven türü vardır, ancak bir merdivenin temel düzeni her tür için aynıdır. Tipik olarak, bir merdiven iki bileşenden oluşur: basamak ve yükseltici. Bir merdivenin dört ana bölümü vardır: bir basamak, bir yükseltici ve bir yükseltici. Basamak, kullanıcının üzerinde yürüdüğü kısımdır ve yükseltici, merdivenin bir parçasıdır.

 

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.