Günümüzde ısı izolasyonu, nem izolasyonu, su izolasyonu, ses izolasyonu gibi işlemler inşaat sektöründe yapılmaktadır. Isı izolasyonu küresel iklim kriziyle birlikte önem kazanmıştır. Değişen hava koşullarıyla birlikte ısı izolasyonu yapı inşaat sektörünün önemli konularından biri olmuştur. Isı izolasyonu yalıtım standartları doğrultusunda yapılmaktadır. Isıtma veya soğutma gibi enerji kaybını azaltmak amacıyla uygulanmaktadır. Düz çatı sistemlerinde sadece yüksek ısıl özelliklerine göre değil aynı zamanda balast, kar yükleri, yaya trafiği, ters çatı gibi nem benzeri oluşumlara karşı dayanıklı olması amacıyla yapılır.
İzolasyon ses, ısı, nem gibi reaksiyonların oluşmasını engellemek amacıyla yüzeylere uygulanan yalıtım malzemeleridir. Bu malzemeler mantolama başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Kullanım alanları, kullanım şekilleri ve üretim özelliklerine göre birçok seçenekleri bulunmaktadır. Öncelikle izolasyon malzemeleri ses, nem ve ısı olmak üzere yatılım için üretilmektedir. En çok kullanılan alan ise ısı yalıtımıdır. Binaların dış cepheleri için daha çok kullanılmaktadır. Daha çok binaların dış etkenlere karşı korumak ve kullanım ömrünü uzatmak için yalıtım uygulamaları yapılmaktadır. Isı yalıtımı denince ilk akla gelen mantolama işlemidir. Hırdavat alanı silikon mastikleri izolasyon malzemeleri içerisinde popüler olan ürün gruplarında yer almaktadır.
Foamboard levhası denilen bu malzeme ısı yalıtımı sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Yapıların duvarları için tercih edilen bir tür köpüktür. Bu köpükler düzgün bir şekilde kesilerek istenilen biçim oluşturulur. Foamboard levhaları aynı zamanda yer döşemelerinde de kullanılmaktadır. Yerde kullanılmasının nedeni ise yerden gelebilecek ısı, soğuk ve nem etkisini azaltmak içindir. Yoğuşmayı önleyen bu levhalar duvar ve yer kaplamalarında, radyatör arkasında ısı yalıtımı için kullanılır. Çatı kaplamalarında da ısı yalıtımı sağlamak için uygulanırlar. Çatı kaplamalarında ısı yalıtımını oluşturmak için yalıtım şiltesi modelleri mevcuttur. Kapı altı ve pencere gibi yerlerde ısı kaybının yüksek olduğu alanlarda özel izolasyon malzemeleri kullanılır. İzolasyon köpüğü bunlardan biridir. Kapı altlarından gelen soğuk havayı kapatmak için bu malzemeye ihtiyaç duyulur. Farklı renk ve türleri vardır.
İzolasyon uygulamalarında en çok kullanılan malzemelerden biri de ısı izolasyon filmidir. Cam yüzeylerde ısı kaybını önlemek amacıyla kullanılırlar. Cam yüzeylere uygulanarak ısı yalıtımı sağlanmış olunur. Bu işlem aynı zamanda buğulanmayı da önler. Sıvı izolasyon yapmak içinde membran denilen malzemeler kullanılır. Yüzeyi su geçirmez hale getirir. Ses yalıtımı sağlamak içinde özel olarak tasarlanmış olan levhalar kullanılmaktadır. Bu levhalar asansör boşluklarına ve benzeri yüzeylere uygulanırlar böylece sesin azaltılması önlenmiş olur.
Evinize veya işyerinize izolasyon işlemi yaptırırken mutlaka profesyonel kişilere danışmalısınız. Bu işlemin dikkatli ve bilinçli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Aksi halde eviniz dış etkenlere karşı zayıf hale gelir, bu da evinizin ısı, nem gibi olumsuzluklardan dolayı duvarlarının çatlamasına, sıvasının dökülmesine, duvarlarda küf oluşumuna neden olmaktadır. Günümüzde yapılan yeni mimari evlerde ve binalarda izolasyon uygulaması titizlikle yapılmaktadır. Bunun nedeni yukarıda da belirttiğimiz gibi dünya üzerinde ve özellikle ülkemizde yaşanan iklim krizinin yaşattığı fırtınalı ve sağanak yağışlar, kar ve yüksek sıcaklıklardan kaynaklı nem artışları ve deprem riski gibi durumlar izolasyon uygulamalarının daha sağlıklı ve dayanıklı malzemelerden yapılmasında önemli hale gelmiştir.
İzolasyon işlemleri deprem riskini de azaltmaktadır. Çünkü izolasyonu olmayan bir ev zamanla çabuk yıpranır ve çürür. Bu yüzden yapılacak ve yapılmış olan bütün evlerin ve binaların izolasyonunun dikkatli ve sağlam bir şekilde yapılması gerekmektedir. Piyasada kullanım alanınıza uygun, değişik markalarda ve dayanıklılıkta izolasyon malzemeleri kullanılmaktadır. Her bütçeye uygun maliyette ürünleri rahatlıkla bulabilirsiniz.