İzolasyon dış cephedeki yapıları ses, gürültü, yağmur, kar gibi dışardan etkileyecek olumsuz hava şartları ve durumları karşı iç mekanları koruyan yapılardır. Çatı izolasyonu, duvar izolasyonu gibi terimlerin hepsi bir binanın bütünlüğünü korumak amacı ile yapılmaktadır. İzolasyon sayesinde binada oluşacak ses, ısı, yangın, tesisat ve sorunları gibi işlemler en aza indirgenerek iç yaşamda daha estetik ve konforlu bir ortam oluşur. Enerji ve cebinizden tasarruf etmek için binalara yalıtım yapılmalıdır. Birçok farklı izalasyon türü mevcuttur. Yalıtımın R değeri, termal iletkenliğinin bir ölçüsüdür. Cam yünü ve köpük gibi bazı malzemeler ısı iletimini arttırır. Isı yalıtım birden fazla yüzeye sahip olarak ısı transferini en aza indirir. Uygun bir yalıtım malzemesi kullanmak, evinizin verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir. Ürünün R-değerini diğer enerji verimli yapı malzemeleri türleriyle karşılaştırarak yalıtım türünün derecesini de kontrol edebilirsiniz.
Bir yalıtım türü seçerken, en yüksek R-değerini sunan bir malzeme aramalısınız. En yaygın yalıtım türleri, ekstrüde polistiren ve poliizosiyanürattır. Bu yalıtım türlerinin her biri farklı amaçlar için tasarlanmıştır. Örneğin dış duvarlar ve güverteler için en uygunudur. XPS ise, tipik olarak yoğunluğu daha yüksek olan ve EPS'den daha düşük bir geçirgenliğe sahip olan bir termoset malzemedir. Bir yalıtım numunesinin R değeri, R değeri olarak ölçülür. Yüksek bir R değeri, numunenin her üç modda da ısı akışını yavaşlatacağı anlamına gelir. Doğal konveksiyon, yalıtılmamış bir hava boşluğunda birincil ısı transferi modudur. Hava yoğunluğunun sıcaklıkla değişmesi sonucu oluşur. Seçtiğiniz yalıtım türü ne olursa olsun, doğal konveksiyon sürecini büyük ölçüde geciktirecektir. Gözenekli yalıtım, konvektif ısı transferini de önleyecektir.
İzolasyon Türleri Nelerdir?
- Ses izloasyonu
- Çatı izolasyonu
- Su izolasyonu
- Yangın izolasyonu
- Tesisat İzolasyonu
Kapalı hücreli sprey poliüretan köpüğün R değeri en yüksektir. Ancak, düzgün bir şekilde kurulmalıdır. İdeal olarak, sınıfın altı inç altına uzanmalıdır. Duvar yalıtımının R değerini kontrol etmek için CF1R belgesi kullanılmalıdır. Denetim süreci sırasında, bina denetçisi ayrıca monte edilen duvar yalıtımının belirtilen R-değerini karşıladığını veya aştığını doğrulamalıdır
Kalite söz konusu olduğunda, 1. sınıf yalıtım en yüksek kalitedir. Malzeme, üreticinin talimatlarına göre kurulmalıdır. Hava geçirgen bir yalıtım seçerseniz, boşluğu tamamen doldurduğundan emin olun. Ayrıca, nemi önlemek için altı tarafı kapsüllü olduğundan emin olun. Soğuk bir iklimde yalıtımı sıkıştırmamaya dikkat etmelisiniz
İster hava geçirgen ister kapalı hücreli olsun, XPS ve EPS serttir ve üreticinin özelliklerine göre kurulmalıdır. Örneğin, yalıtımlı bir tavan tamamen doldurulmalıdır. Hava geçirgen bir malzeme kullanılıyorsa, altı tarafı kapatılmalıdır. Yüksek yoğunluğuna rağmen, 1. sınıf yalıtım buhar geçirgen değildir ve sıkıştırılamaz.
R değerleri, bir evin yalıtım performansına yardımcı bir rehber olabilir. RSI değerleri, termal direncin yaklaşık bir ölçümüdür. Öte yandan R değerleri, hava geçirgen yalıtımın ısıl iletkenliğinin bir ölçüsüdür. Örneğin EPS ve XPS sert malzemelerdir. Her iki tip de esasen plastiktir ve daha büyük ölçüde sıkıştırılabilirler.
Genel olarak, bir evin dış duvarları maksimum düzeyde yalıtılmalıdır. Bir yalıtım katmanı kurarken, malzemenin hava geçirgen yalıtım için IECC gerekliliklerini karşıladığından emin olmalısınız. Kapalı hücreli sprey poliüretan köpük kullanıyorsanız, malzemenin hava koşullarına dayanıklı olduğundan da emin olmalısınız.
Farklı yalıtım türleri vardır. En iyileri hava geçirgendir. Hava geçirgen yalıtım, boşluğa tamamen doldurulmalıdır. Her taraftan kapsüllenmelidir. EPS izolasyonu, elektrik buatları ve kablolarının çevresinden kesilmelidir. Yalıtım bölünmeli ve sıkıştırılmamalı, ancak uygun şekilde kaplanmalıdır. Kalınlığı, evin R-değerinde önemli bir faktördür. Bir yalıtım malzemesinin R değeri, bileşimine bağlıdır. Tek katlı bir binada yalıtımın R değeri hesaplanabilir. Bir yalıtım malzemesinin R değeri, bir ila beş puan arasında değişebilir. R değeri ne kadar düşükse yapı o kadar verimlidir. Bina ne kadar verimli olursa, evin maliyeti o kadar düşük olur. Tek katlı bir yapı yapmayı planlıyorsanız, dış cephe için yalıtım önerilir.