Kapılar uzun süre kullanımın yanı sıra dikkatsizce kullanım nedeniyle aşınabilir, bozulabilir ve üzerinde delikler meydana gelebilmektedir. Kapıların yüzeyinde oluşan delikler kapıların çeşitlerine göre tamiri yapılabilmektedir. Dilerseniz bir uzmandan yardım alabilir dilerseniz kendiniz kapılarınızı tamir edebilirsiniz.
Kapılarda Neden Delik ve Çatlaklar Oluşur?
Çalışmalar esnasında, uzun kullanım veya dikkatsiz kullanım sırasında kapıların yüzeylerinde çatlaklar ve delikler oluşabilir. Çatlaklar genellikle ahşabın kuruması nedeniyle olur. Nem ve sıcaklık değişimleri kapılarda çatlaklık oluşumuna sebep olur. Büyük boşluklar ise tuvalin kuruması veya kutuya göre konumunda bir değişiklik olmuşsa meydana gelir. Ahşabın yüksek nemde şişmesi, halkalarda bozulmalar veya kutunun yer değiştirmesi ezilmesine neden olur. Kaplama veya laminant gibi bazı malzemelerle kaplanmış kapıların kaplaması yani boya ve vernik zamanla soyulur. Zamanda kapı üzerinde büyük yük, konumunda bir değişikliğe ve bağlantı elemanlarının zayıflamasına neden olur. Montaj köpüğünün tahrip olması nedeniyle mümkündür. Nem, mikrop ve zayıf antiseptik tedaviyle sürekli temas, doğal ahşabı tahrip ederek çürümesine neden olur. Darbeler sırasında özellikle uçların altındaki köşelerde cips oluşur.
Delik Kapı Nasıl Tamir Edilmeli?
Desenli oyuk kapılarımı beş aşamada yapılmaktadır. Yere güç vermek için dişin altındaki montaj köpüğü boşluklarıyla doldurulur. Yüzey macunu, orijinal ahşap desenli bir şablon yapmak, kapı yüzeyindeki desenin restorasyon ve tablodur. Öncelikle kapıyı menteşelerden çıkarın ve hasarlı yeri yukarı bakacak şekilde taburelere veya başka bir düz yüksekliğe koyun. Boşlukları montaj köpüğüyle doldurun. Çukuru düzeltmek ve delikleri doldurmak için inşaat ve onarımda kullanılan evrensel bir montaj köpüğü kullanmalısınız. Delikte açık yuvalar ya da delikler yoksa, bir matkap ve bir tornavida kullanarak kendiniz yapabilirsiniz. Matkabın çapı, köpük şişenin tüpünden biraz daha fazlasını almalısınız.
Çatlağın altındaki boşluğu doldurun. Köpüğün sertleşmesini bekleyin bunun için 1 gün beklemelisiniz. Sertleştikten sonra deliklerden ve çatlaklardan çıkıntı yapan köpüğü kesin. Taşlama yaparak boyayı restore edilmiş alandan kaldırın ve pürüzsüz olacak şekilde eşit hale getirin. Yüzey hazır olduktan sonra uygulama yerini astarlamış olan macuna geçin. Macun olarak epoksi olan çeşitleri kullanmalısınız. Bunun için kauçuk bir spatula kullanmalısınız. Macunla bütün tümsekleri ve çukurları doldurun. İstenilen sonucu elde etmek için birkaç kat uygulamalısınız. Kurumasını bekleyin sonraki adıma geçin.